Fenntartható szőlészet és borászatot építünk, fel sem merült, hogy van értelme másként. A Kékajtó szőlészet és borászat családi vállalkozás, szeretnénk, hogy a gyerekeink, sőt az ő gyerekeik is tudjanak lehetőleg azokról a tőkékről szőlőt szüretelni, amelyekről most tesszük mi is.

A bio termelés viszont nem csak a vegyszerekről, hanem a szimbiózisról is szól. A termőföldre mint erőforrásra odafigyelünk, együtt élünk vele. Megújuló voltából kifolyólag fontos számunkra, hogy termelésre használhatjuk. A föld minőségével a növény egészségét, végül pedig a termés minőségét javítjuk. Minél jobb szőlő megy be a pincébe, annál kevesebbet kell hozzányúlni a borhoz. Sokat dolgozunk a szőlőben, hogy keveset dolgozzunk a pincében.
20 éve kóstolunk bort, hosszú plátói szerelem után fordult végül komolyra a dolog, a Kékajtó birtokot 2012 óta építgetjük. Ma már 11 hektáron gazdálkodunk a Kőröshegyen, a Balaton déli partján. A talaj meglehetősen heterogén, homokos vályogtól az agyagos vályogig, magas mésztartalommal. Nagyon szeretjük a helyet, tele van jó energiákkal.

Mi azt valljuk, hogy a borkészítés egy szakrális tevékenység. A csoda ott történik meg, amikor elültetünk egy növényt, felneveljük, majd végül egy komoly élvezeti értékű nedűt tudunk szűrni belőle. A vízből, igazából az esővízből készítünk bort. Ez a szőlő csodája.

Németh Miklós és Gyöngyi